Home / Nasır Hakkında Bilinmeyenler / Ayak Tabanında Nasır Neden Olur?

Ayak Tabanında Nasır Neden Olur?

Vücudumuzun tüm ağırlığını taşıyan bölgemiz ayak tabanımızdır. Basma pozisyonumuza göre çok dar bir alanda bu kadar ağırlık taşımaktayız. Normalde bu ağırlığı taşırken ve olabilecek küçük travmalardan zarar görmemek için tabanımızın derisi vücudumuzun en kalın derisi haline gelmiştir. Felç veya herhangi bir sebeple ayaklarına basmayan kişiler dışındaki herkeste bu böyledir. Felçli insanların ayaklarının tabanı yüz derisi kadar zariftir.

Ayak Tabanı Nasırları

Nasırın en sık görüldüğü alandır. Bir adet olabildiği gibi aynı kişide onlarca olabilmektedir. Yine büyüklüğü 2-3 mm olabileceği gibi 3-5 cm kadar büyüyebilmektedir. En büyük ağırlığı taşıdığı için en şiddetli ağrı da yine bu nasırlarda olmaktadır. Büyüklüğü arttıkça tedavisi de zorlaşır.

ayak tabanında nasır

Taban Nasırı Neden Olur

En önemli sebep ağırlık taşımasıdır ama herkes ağırlık taşırken bazı kişilerde olması bazı ek nedenler olmasındandır. Vücut bir noktada travma ile karşılaşırsa o bölge derisini kalınlaştırır ancak travma rutin bir şekilde devam ederse bu kalınlaşma tepesi doku derinliğine ilerleyen huni şeklinde bir değişim olur. Huni gibi yapının tepedeki noktasına nidus (kök) denir. Yani görünen yeri geniş kökü nokta kadar dar bir kalınlaşma olur.

Reaksiyonel bir gelişme olsa da hastalık olarak değerlendirilir. Yanlış olarak bilinen ayakkabının dar olması değil her adımda bir noktaya dokunmakla ilgilidir. Dar ayakkabıdan çok geniş ayakkabı nedenlerdendir.

nasır tedavisi

Taban Nasırı Tedavisi

Tedavinin özü kalınlaşmış derinin o bölgeden uzaklaştırılmasıdır. Tedavi iki sınıfa ayrılır.

– Geçici rahatlama sağlayan tedaviler, evde uygulanan tedaviler.
– Kalıcı olarak nasırı yok edenler.

Evde Nasır Tedavisi

Bunlar geçici çözümlerdir.

Ponza taşı

Kalınlaşmış deriyi zımpara etkisiyle üstten sıyırma şeklinde etkili olur. Üst kısım alınınca nidus denilen tepe noktaya gelen basınç azalır ve ağrı azalmış olur. Kökü alınmadığı için haftalar aylar içinde aynen eskisi gibi olur, bu dönemde hasta kısmen rahat eder. Tercihen banyo sonunda uygulanmalıdır.

Nasırı Jiletle Kazıma

Ponza taşı gibi etkili olur, en yüzeyden ince tabakalar halinde kaldırılır. Derinden kesme riski sebebiyle ponza taşından daha riskli bir uygulamadır. Çok dikkatli yapılmalıdır çünkü özellikle şeker hastaları gibi ek sorunu olanlarda ayak bölgesi yaralanma ve iltihaplanmaları risklidir. Banyo bitiminde daha rahat uygulanır ve daha hijyenik olur.

Nasır Bandı

Üzerinde deriyi eritici etkiye sahip asit içeren gazlı bez bulunan flasterdir. Yapıştırılır ve mümkün olduğunca uzun süre orada kalması sağlanır. Evde uygulanan diğer yöntemler gibi kök çıkaramadığı için geçici çözümdür.

Kalıcı Nasır Tedavileri

bu yöntemler daha etkili yöntemlerdir çünkü temel sorun olan kök (nidus) çıkarılmış olur. Tekrar etme ihtimali düşüktür, hasta ayakkabı tarzını değiştirirse tekrar etme ihtimali daha da azalır.

Radyo Frekansla Nasır Tedavisi

Radyo dalgalarıyla dokuda kontrollü tahribat oluşturulur, aynı anda kök te yok edilmiş olur. Son derece pratiktir. Nasırın alındığı nokta açık bırakılır. Etrafından gelen yeni, temiz ve ince deri ile kapanır. İşlem 2-3 dakika sürer, hasta aynı anda işine dönebilir, kabul edilebilir düzeylerde ağrı olur.

Taban Nasırı Ameliyatı

Yuvarlak şekilde nasırın etrafı balık şeklinde yani elips şeklinde kesilerek köküyle birlikte çıkarılır. Ortaya çıkan açıklık kalın dikişlerle kapatılır. Zaten gergin olan ayak tabanı dikişlerle daha da gerilir. Bu gerginlik sebebiyle ağrı belirgindir ve dikişlerin açılma riski yüksektir. Köküyle çıkarıldığı için ayakkabı tarzının değiştirilmesi halinde tekrar ihtimali düşüktür ancak kalın deriler birbirine dikildiği için radyo frekans yönteminden daha sık tekrarlar.

Nasır Ameliyatı Sonrası

Radyo frekans yöntemine göre ağrı fazladır, ağrı kesici almak gerekir. 1-2 hafta yıkanmaması önerilir. 2 haftanın sonunda dikişler aldırılır. İşe dönüş 1 hafta içinde olabilir. Dikişler aldırıldıktan sonra ayakkabının türü değiştirilmeli hatta 3-4 çift ayakkabı alınıp günlük değiştirilmelidir.

Nasır Ameliyatını Hangi Doktor Yapar

Genel cerrahi branşına girmektedir ancak ortopedi uzmanları da yapabilmektedir. Bunların dışında geçici tedavileri uygulayan ayak bakım uzmanı denilen güzellik uzmanları ve podoloji uzmanı denilen kişiler yapabilmektedir. Güzellik uzmanlarının ve podologların uygulamaları birkaç haftalık rahatlama sağlayan evde yapılan uygulamaların benzerleridir

Nasır Ameliyatı Yapan Hastaneler

Genel cerrahi ve dermatoloji uzmanı bulunan her hastane nasır tedavisi yapabilir. IDEA Kliniklerin tümünde alanında tecrübeli genel cerrahi uzmanları görev yapmaktadır. Ameliyatsız yöntemlerle nasır tedavisi olabilirsiniz. İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya ve İzmir’de yer alan kliniklerimize ulaşarak randevu ya da bilgi almak için iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yazar: Op. Dr. İbrahim KAVAK

Dokuz Eylül üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Op. Dr. İbrahim KAVAK 1991 yılından bu yana genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermektedir. Kıl dönmesi, hemoroid ve anal fissür gibi makat hastalıkları yanı sıra nasır, siğil ve ben tedavileri uygulamaktadır.
iletişim
WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz