Nasır bilindiği gibi derinin anormal bir şekilde kalınlaşmasıdır, bu kalınlaşma derinlere indikçe tepe gibi sivrilir. Bu huni gibi yapı ağrının ana sebebidir. Şöyle ki görünen kısımda 1 cm çapında olan hastalığın tepe kısmı derindeki son noktada 1-2 mm ye düşer işte bu 1 cm lik basınç 1-2 mm lik noktaya basınca dayanılmaz ağrı olur. Yani sorun deridedir ve basılan her noktada olabilir. Nasırın bulunduğu yere göre çeşitlendirme yani parmakta, ayakta, tabanda veya dirsekte gibi isimler verilebilir ancak böyle bir sınıflama yoktur çünkü hepsinin nedeni de tedavisi de aynı şekilde yapılır.
Bir diğer sınıflama da sert, yumuşak ve tohum nasır olarak sınıflama yapanlar vardır ama bunun da bilimsel değeri yoktur ve böyle bir çeşitlendirme kullanılmamaktadır.
Nasır Çeşitleri Nelerdir?
İki çeşidi vardır, bu çeşitlendirme sebebe göre yapılır.
– Derinin kalınlaşması şeklinde olan hiper keratoz
– Siğil mikrobu bulaşması sonucu olan verruko plantaris (bölgelere göre farklı isimlerle de anılır mesela elde olana verruko palmaris denir)
Her ikisi de aynı şekilde tedavi edilir ancak siğil mikrobuyla olanın nedeni çok farklıdır.
En yaygın olanı hiper keratoz denilen tiptir. Tek sebebi derinin o bölgesine gelen ve sürekli devam eden küçük uyarıcı ama yaralamayıcı travmadır. Marangozda çekicin sapının değdiği nokta, berberin makası taktığı parmağı veya ayakkabısı bir noktaya değen kişinin ayağının o noktasında deri kalınlaşmasıdır. Aslında bu deri kalınlaşması vücudun bir tür savunma mekanizmasıdır ve travma kalktığında kendiliğinden gerileyip kaybolabilir. Kendiliğinden yada kullanılan bant, solüsyon gibi uygulamalarla düzelmemesi halinde ameliyatla yada radyo frekansla çıkarılır. Yöntemlerin ayrıntısı tedavilerle ilgili sayfalarda anlatılmıştır.
Kısmen seyrek görülen ama yine de rastlanan ise siğilden bulaşan tiptir. Mikrobik olduğu için ayağında verruko plantaris (ayak tabanı siğili) olan kişinin giydiği terlik, çorap veya ayakkabı ile bulaşır. Bunun da tedavisinde siğil ilacı denenir 2 haftada düzelmezse cerrahi olarak yada radyo frekansla çıkarılır.
Ayağında ayak tabanı siğili teşhisi konan kişi kesinlikle başkalarının terliğini, ayakkabısını giymemeli ve en kısa sürede tedavi başlamalıdır. Çünkü çıplak ayakla basılan zeminden ve havuz gibi ortak alanlardan da bulaşabilmektedir. Kendisinden başkasına bulaşabildiği gibi kendi ayağından aynı yada karşı ayağına veya vücudun diğer yerlerine bulaşarak sorunun çok yaygınlaşmasına neden olabilir. Normal ayak tabanı nasırı bulaşıcı değildir.
Bir de bunların dışında nasırın yerleşim yerine göre elde, parmakta, parmak arasında nasır gibi sınıflama yapılabilir ama hepsinin oluşumu ve tedavisi aynı olduğu için böyle bir bilimsel sınıflama yoktur.
Yine topuk kısmındaki deri kalınlaşması bu sınıfa sokulmaz, kişinin genetik yapısı, yalın ayak dolaşması veya mesleğine bağlı olarak deride çok kalınlaşma olsa da bu kalınlaşmayı nasırmış gibi değerlendirmeyiz. Bu durum fizyolojik yani doğal kabul edilebilecek kadar normal bir durumdur.