Home / Nasır Hakkında Bilinmeyenler / Nasır Çıkarma Yöntemleri

Nasır Çıkarma Yöntemleri

Neredeyse bütün hastalıklarda olduğu gibi nasırda da birden fazla tedavi yöntemi vardır ve her tekniğin kendi içinde avantaj ve dezavantajları vardır. Yaşam kalitesine ciddi düzeyde etki eder ama tehlikeli bir hastalık değildir yani hastayı öldürmez ama büyüklüğüne göre bezdirici olabilir.

nasır çıkarma yöntemleri

Nasır Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İlaçla Nasır Tedavisi

İki uygulama vardır. Asit içeren sıvılarla eritilmeye çalışılır veya yine asit gibi yakıcı maddeler içeren bantlar kullanmaktır. Her ikisi de derinin kalınlaşmış üst tabakasını eritir ve bir tabaka eksilmesi sağlar. Ancak bu tür uygulamalar nasırın olduğu bölgede deri incelir ve yumuşar ama asıl sebep olan tepe (bu noktaya nidus denir) kısmı derin planda kalır ve bu sebeple %100’e yakın ihtimalle tekrar ortaya çıkar.

nasir-ameliyati

Nasır Ameliyatı

Eski bir yöntemdir, hastalıklı bölge balık şeklinde çıkarılır deri dikilir. Özellikle ayak tabanı derisi çok sert ve gergin olduğu için dikişler ciddi ağrı yapar. Nidus çıkarıldığı için tekrar ihtimali düşüktür ancak ağrılı bir uygulamadır. Bunun yanı sıra kalın deri dikildiği için yeniden daha da kalınlaşma ihtimali vardır.

nasır tedavisi

Radyo Frekansla Nasır Çıkarma

Radyo dalgalarıyla nasırlı alan çevre dokudan ayrılır, tabanda oturduğu yerden nidusuyla birlikte alınır. Nidus alındığı için tekrar ihtimali düşüktür. Alınan derinin yerine yeniden oluşan deri zarif bir yapıdadır ve bu zarif deri o alandan hastalığın tekrar oluşmasına engel olur. Radyo frekansla tedavi ameliyat gibi değildir 1-2 dakika içerisinde tamamlanır. Dikiş atılması gerekmediği için dikiş aldırmak ta gerekmez. Dokuda gerginlik olmadığı için ameliyata kıyasla ağrı daha azdır ve kişi sosyal yaşamına aynı gün dönebilir.

nasir-cikarma-yontemi

Ayak Serçe Parmağı Nasır Nasıl Geçer

Serçe parmağın küçül olması sebebiyle diğer parmakların altına girmesi, ayakkabıya direk bakan yere olması sebebiyle en sık görüldüğü yerlerdendir. Diğer yerlerdekiler gibi yaklaşılmalıdır. Küçükse ve çok ağrı yapmıyorsa, pnza taşı, bant, yakıcı asitler denenmeli, düzelmezse radyo frekansla alınmalıdır.

Koterle Nasırı Yakma

Radyo frekanstan eski teknolojidir. Ciddi fark olmamakla birlikte koterin yakma derinliği daha az kontrol edilebilidiği için yanık kenarlara ve zemine doğru daha fazla olabilir. Belki ayakta çok öenmli değildir ama daha fazla iz kalmasına ve de geç iyileşmesine neden olabilir. Ameliyatla kıyaslandığında tercih edilebilir ama ulaşılabiliyorsa radyo frekans kotere tercih edilebilir.

Nasırdan Korunma Yöntemleri

Tüm hastalıklarda olduğu gibi en doğru yaklaşımın hastalığın ilk oluşunu engellemek ve bunun için önlemler almaktır, aynı durum sorunun tekrarlaması için de söylenebilir.

Ayakkabı seçerken ne küçük ne de büyük olmamasına, ayağı tam kavramasına dikkat edilmelidir. farklı tarzlarda ayakkabılar almalı farklı günlerde farklı ayakkabı giymeye çalışılmalıdır.

Nasırın olduğu noktayı boş bırakan silikon yastık denilen yuvarlak şekilli yumuşak ürünlerdir. Mantığı sorunlu alanı olabilecek travmalardan korumak ve kendiliğinden gerilemesini sağlamaktır.  Kullanıldığı sürece ağrı şikayeti azalır ancak yine aynı şekilde nidusu yok edemediği için tedavi başarısı yok denecek kadar azdır.

Yazar: Op. Dr. Seher ŞİRİN

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunu olan Op. Dr. Seher ŞİRİN 1986 yılından bu yana genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermektedir. Kıl dönmesi, hemoroid ve anal fissür gibi makat hastalıkları yanı sıra nasır, siğil ve ben tedavileri uygulamaktadır.
iletişim
WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz