Home / Nasır Hakkında Bilinmeyenler / Nasır Neden Olur?

Nasır Neden Olur?

Nasır sert, küçük ve kalınlaşmış dairesel cilt lekeleridir. Vücudumuzun herhangi bir yerinde olabilecek bir sorun olsa da en çok el ve ayaklarda görülür. Çoğunlukla parmakların üstlerinde, kenarında ya da ayak tabanında bulunurlar. Kemikli olan ayaklarda çok daha sık görülürler.

Nasır Neden Olur?

Nasır, sürtünme ve basınçtan kaynaklanan bir sorundur. Genellikle cildin zarar görmesini ve kabarmasını engellemek için vücudun savunma mekanizmasının reaksiyon göstererek koruma alması sonucunda oluşur.

nasır neden olur

En yaygın nedeni ayakkabıların sıkmasından veya bol gelmesinden kaynaklanır. Tam oturmayan ya da sıkı olan ayakkabılar ile aşırı yürüyüş ve koşu yapılması sırasında ayakkabının cilde sürtmesi ile ortaya çıkar.

Bunun dışında sık olarak topuklu ayakkabı tercih edildiğinde çok fazla adım atılacağından parmak eklemlerinin üzerinde basınç artış gösterir ve nasır oluşumuna yol açar.

nasır tedavisi

Nasırdan Korunma Yolları

Nasır tedavisine yönelik internet ortamında veya eczanelerde ürünler bulunur. Bunların bantlar, kalemler, pedler şeklinde çeşitleri vardır. Az önce de bahsettiğimiz üzere kökü olan nasırların tedavisinde çok işe yarar demek doğru olmaz. Fakat başlangıç aşamasında ve yeni olan vakalarda etkili olabilirler.

Nasırdan korunmak için ayağa büyük ya da küçük gelmeyen tam oturan ayakkabı tercih edilmelidir. Çıplak ayakla çok fazla dolaşılmamalıdır. Gerekirse tercih edilen ayakkabı tarzı değiştirilmeli ya da 2-3 ayakkabı temin edilerek hafta içinde dönüşümlü giyilmelidir.

Ayaklar yıkandığında mutlaka iyi bir şekilde kurutulmalı ıslak bırakılmamalıdır. Düzenli olarak ayaklar için nemlendirici kullanılabilir.

Nasır Nasıl Temizlenir?

Nasırların teşhisi için doktorunuz ayağınızı inceler ve duyarlılığını değerlendirmek için nasırın etrafına el yordamıyla bastırabilir. Seçtiğiniz ayakkabı tarzını, gün içinde ne kadar yürüdüğünüzü ve son zamanlarda herhangi bir spor aktivitesi yapıp yapmadığınız hakkında sizden bilgi isteyebiir.

Eğer maruz olduğunuz nasır eski ve köklü ise cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesi gerekebilir. Fakat henüz yeni ve başlangıç aşamasındaysa ve rahatsızlık vermiyorsa farklı yöntemler tercih edilebilir.

Örneğin ayağınızın altında ki yeni bir nasır için ortopedik tabanlık kullanabileceğiniz gibi, özel çoraplar tercih edilebilir. Ayrıca ayak parmaklarınızın birbirine sürtmemesi ve eşit derecede yere basması için parmak aralarına özel silikon madde koyma ihtiyacı duyabilirsiniz.

Uzun yıllardır olan ve ağrı yapan nasırlar içinse radyo frekans tedavisi önerilir. Bu tedavi yönteminde herhangi bir kesi, narkoz, dikiş, pansuman ya da istirahat gerekmemektedir. 3-5 dakika kadar kısa bir sürede tedavi olan kişi yürüyerek klinikten ayrılabilir.

Nasır Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Cerrahi bir yöntemdir. Nasır kesi uygulanarak bulunduğu yerden köküyle alınarak dikiş ile kapatılır ve bandajlanır. Günümüzde nasır için ameliyatsız tedavi yöntemleri bulunduğundan çok tercih edilmemektedir. Bandajlanan kısım için pansumana ihtiyaç duyularak, birkaç gün ayakkabı giyilemeyebilir. Dolayısıyla iş, özel veya sosyal hayat kaybı da söz konusu olabilir. detaylı bilgi için bkz: https://www.nasirtedavi.com/nasir-ameliyati/

Nasır Tekrarlar mı?

Eğer doğru şekilde tedavi uygulandıysa ve gerekli önlemler alındıysa nasırın tekrarlaması söz konusu değildir. Fakat tedbirsiz davranışlar devam ederse bir önce ki olduğu gibi nasır tekrar boy gösterecektir.

Yazar: Op. Dr. Seher ŞİRİN

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunu olan Op. Dr. Seher ŞİRİN 1986 yılından bu yana genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermektedir. Kıl dönmesi, hemoroid ve anal fissür gibi makat hastalıkları yanı sıra nasır, siğil ve ben tedavileri uygulamaktadır.
iletişim
WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz