Home / Nasır Hakkında Bilinmeyenler / Nasır Nedir? Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Nasır Nedir? Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Nasır, vücudun herhangi bir bölgesinin sürekli olarak sürtünmeye maruz kalması ile ortaya çıkan bir cilt sorunudur ve toplumda oldukça yaygın bir şekilde karşılaşılmaktadır. Çoğunlukla ciddi bir şikayete sebep olmadığı için muayene ve tedavi olmaya ihtiyaç duyulmaz ve genellikle kişiler nasır sorununu kendi kendilerine çözmeye çalışır.

Bu sebeple nasır problemi ile ilgili net bir istatistik yoktur. Ancak yetişkin nüfusun yarısında veya daha fazlasında olduğu düşünülmektedir.

nasır neden olur nasıl geçer

Nasır Nedir?

Nasırı kısaca tarif edecek olursak deri kalınlaşması diyebiliriz. Fakat burada ki sorun yalnızca derinin kalınlaşması değil, patolojik olarak kalınlaşmasıdır. Örneğin, ayak tabanı derisi göz kapağının derisine göre çok kalındır fakat burada ayak tabanı derisi için nasırlanmış denilemez. Çünkü bu kalınlık fizyolojiktir.

Hastalık sınıfına sokabilmemiz için kalınlaşmanın derinliği ve bu derinliğin en üst noktasında ki nidus ismi verilen küçük noktanın olması gerekir. Yani huni yapısıdır. Bir nasırın görünen kısmı 1 cm, tepe noktası ise 1 mm’dir. Bu alanda ki deri alışılmışın dışında kalın ve serttir. Yani özetleyecek olursak tepe noktası olan deri katmanlarında anormal gelişmedir.

Nasır Neden Olur?

Neredeyse tek sebebi aynı noktada ardışık şekilde küçük travmaların meydana gelmesi diyebiliriz. Neredeyse diyoruz çünkü ayak tabanında meydana gelen siğillerde nasır benzeri şikayetlere sebep olabilmektedir. Verruko plantaris ismi verilen ayak tabanı siğilini farklı bir sayfada ele aldık. https://www.nasirtedavi.com/ayak-tabani-sigili-tedavisi/ bağlantısını takip ederek ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

“Çoğunlukla ayakkabılarım sıktı o yüzden oldu” diye düşünülen nasır sorununun ortaya çıkmasında ki esas sebep ayakkabının sıkması değil her adım atıldığında ayakkabının bir noktaya çarpmasıdır. Bu noktasal travma vücuda bir uyarı göndermektedir ve vücut burada ters giden bir şeylerin sinyalini alarak cildin kalınlaşmasını sağlar ve burayı travmaya karşı koruma altına almak ister. Yani aslında nasır bir sorundan çok korunma mekanizmasıdır. Fakat yanlış geliştiğinden dolayı kişiye eziyet haline dönerek sonuçlanır.

nasır tedavisi

Nasır Nasıl Geçer?

Kendi kendine iyileşmesi ve kaybolması mümkündür fakat zordur. Nasır kalemi, bandı ya da benzeri ürünler bir nebze de olsa iyileşmesine yardımcı olabilir fakat asıl önemli olan konu meydana gelen mikro travmaların engellenmesidir.

Nasır oluşumuna sebep olan bu noktasal vuruşların engellenmesi adına tercih edilen ayakkabı tarzında değişikliğe gidilebilir. Şöyle ki, giydiğiniz ayakkabının tarzı her ne olursa olsun değiştirmek ve mümkünse her farklı günde farklı tarzda ki bir ayakkabıyı tercih edilmelidir.

Mesela rutin olarak kundura tarzı ayakkabı giyiliyorsa bunun yerine spor ayakkabı ya da yüksek topuklu giyiliyorsa düz topuklu giyilebilir. Aynı şekilde normal zamanda spor ayakkabı giyiyorsanız bunun yerine kundura tarzı bir ayakkabı tercih edebilirsiniz.

Burada ki amaç meydana gelen mikro travmaları engellemek ve ayakkabının vücudunuzda değdiği noktanın değişmesini sağlamaktadır. Sert derinin oluştuğu bölgeyi boşta bırakmak için ise üretilmiş olan O harfi şeklinde silikon yastıklar, pedler, parmak arası silikonları kullanarak sorunun iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz.

Bunun dışında uygulayabileceğiniz diğer bir işlem ise her banyo esnasında ayaklarınızı suda bekleterek yumuşatabilirsiniz. Böylece yumuşayan ayaklarınıza ponza taşı veya benzer bir taş ile zımpara etkisi yaratarak kalınlaşma meydana gelen bölgeyi incelte bilirsiniz.

Fakat zımpara yaparken çok kaba değil nazik davranmalı ve pembemsi bir görüntü olduğunda bırakmalısınız. Aksi taktirde tahriş ederek zarar verebilirsiniz. Ayrıca yumuşayan ayaklarınızın üstünde ki nasırı yüzeysel olarak jilet ile kesip alabilirsiniz. Fakat bu son derece ciddiyet gerektirecek bir işlem olduğundan çok tavsiye edilmemektedir.

Çünkü hasarlı deri yerine normal ve sağlam deriye zarar vererek yaralanmaya ve iltihaplanmalara sebep olabilirsiniz.

Tüm bunları gerçekleştirdiğiniz halde sorun hala düzelmiyor ve sizin şikayet etmenize neden oluyorsa tecrübeli bir genel cerrahi uzmanına görünerek nasırınızı ameliyatsız bir şekilde radyo frekans yöntemiyle aldırmak doğru bir yaklaşım olacaktır.

Yazar: Op. Dr. Seher ŞİRİN

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunu olan Op. Dr. Seher ŞİRİN 1986 yılından bu yana genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermektedir. Kıl dönmesi, hemoroid ve anal fissür gibi makat hastalıkları yanı sıra nasır, siğil ve ben tedavileri uygulamaktadır.
iletişim
WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz